Оголошення
дислокация
Map
Головна інформування щодо захисту дітей

papasunЗахист прав дітей в Миколаївській області

(інформаційний матеріал)

В Миколаївській області діє 28 районних, міських, районних у містах служб у справах дітей та служба у справах дітей облдержадміністрації. У їх складі працює 141 співробітник.

З метою покрашення координації заходів, спрямованих на попередження злочинності у молодіжному середовищі 27 березня 2014 року відбулось засідання колегії служби у справах дітей облдержадміністрації.

Крім того, протягом І кварталу 2014 року проведено 73 засідання комісій з питань захисту прав дітей при райдержадміністраціях (міськвиконкомах) області з питань соціального захисту, профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей.

Служби у справах дітей систематично надають безпосередню практичну допомогу дітям, які перебувають у надзвичайних та особливо складних умовах.

За станом на 1 квітня 2014 року на обліку служб у справах дітей перебувало 2004 дитини, які проживають у сім’ях, у яких батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків.

З метою попередження насильства та жорстокості у відношенні до дітей службами у справах дітей області вжито заходів щодо евакуації з місць, де їм загрожувала небезпека 78 дітей. Відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав 11 дітей. За рішенням суду позбавлено батьківських прав 59 осіб. Протягом першого кварталу 2014 року службами направлено 3 листи про притягнення дорослих осіб (у т.ч. батьків) до адміністративної відповідальності.

Налагоджено систематичну перевірку соціально-побутових умов проживання дітей у сім’ях. Протягом звітного періоду службами проведено 984 обстеження матеріально-побутових умов проживання дітей.

Працівники служб у справах дітей представляли інтереси дітей на 548 судових засіданнях.

Службами у справах дітей організовано систематичне проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці», які спрямовано на припинення безпритульності та жебракування дітей, профілактику скоєння ними правопорушень та злочинів. Протягом І кварталу 2014 року в області проведено 201 такий рейд, в ході проведення яких вилучено 66 дітей.

За результатами проведення рейдів: 23 дитини - влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, 11 дітей - повернуто до закладів освіти, 20 дітей - повернено в біологічні сім’ї, 12 дітей - влаштовано до лікарняних закладів. Службами у справах дітей за результатами проведення рейдів ініційовано притягнення до відповідальності 66 батьків та 5 посадових осіб.

Протягом звітного періоду вжитими заходами службами у справах дітей повернуто до навчання 72 дитини, які залишили школу і тривалий час не навчались.

Також, налагоджено контроль за дотриманням трудових прав дітей. Протягом трьох місяців 2014 року з цією метою проведено 23 перевірки підприємств та організацій різних форм власності та господарювання. За результатами проведених перевірок направлено 43 листи керівникам перевірених установ щодо усунення виявлених недоліків та порушень.

Успішно діють Миколаївський, Первомайський, Вознесенський та Южноукраїнський центри соціально-психологічної реабілітації дітей, Радсадівський соціально-реабілітаційний центр для дітей «Родинний дім». В цілому ці заклади розраховані на одночасне утримання в них 275 дітей. Під час перебування неповнолітніх у зазначених центрах з їх батьками проводиться відповідна робота щодо можливості подальшого повернення дітей у сім’ї.

У закладах організовано п’ятиразове харчування, медичне обслуговування, відповідну виховну роботу з дітьми, заняття за програмами загальноосвітньої школи, здійснюється культурне обслуговування. Проводиться робота щодо соціальної реабілітації неповнолітніх та їх подальшого повернення в сім’ї або пріоритетного влаштування до сімейних форм виховання. Протягом І кварталу 2014 року центрами надано допомогу 228 дітям.

За станом на 1 травня 2014 року загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області становить 3640, що на 51 особу менше ніж за станом на 1 січня 2014 року (3691).

В області зберігається стійка тенденція щодо переважного усиновлення дітей громадянами України. Протягом 2014 року усиновлено 22 дитини, з них: 17 - громадянами України та 5 - іноземними громадянами.

Жодного скасування усиновлення в області протягом останніх п’яти років не відбулося.

За станом на 1 травня 2014 року встановлено опіку над 68 дітьми. Загальна кількість дітей в області, які виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників, становить 2355 дітей.

Протягом 2014 року створено 2 дитячих будинки сімейного типу (Первомайський та Єланецький райони) та 10 прийомних сімей, до яких влаштовано 27 дітей.

На цей час в області функціонують 32 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 187 дітей, та 173 прийомні сім’ї, в яких виховується 339 дітей. Разом у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях виховується 526 дітей відповідної категорії.

Всього сімейними формами виховання (опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу) охоплено 2881 дитину, що становить 79,1% від загальної кількості дітей таких категорій.

Натомість, протягом 2013 року в сімейних формах виховання перебували 2900 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становило 78,6% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в області (3691).

Приріст, до попереднього року, питомої ваги дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сімейних формах виховання, становить 0,5%.

Інформація щодо захисту прав дітей у І кварталі 2014 року надана службою у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3313
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1137143

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"