Оголошення
дислокация
Map
Головна виробничий травматизм

bezpeka_praci„Про стан виробничого травматизму на підприємствах міста та проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці,,

Значну роль з питань профілактики виробничого травматизму грає систематичне проведення семінарів та нарад з керівниками підприємств та фахівцями з охорони праці. Протягом 9 місяців поточного року спеціалістами департаменту праці та соціального захисту населення, спільно з представниками Теруправління Держгірпромнагляду в Миколаївській області і Управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків у Миколаївській області та місті Миколаєві проведено 7 семінарів. У роботі семінарів прийняло участь понад 370 керівників підприємств та фахівців з охорони праці. Щокварталу на базі виконавчої дирекції Фонду проводяться «круглі столи» за участю головних спеціалістів відділу охорони та умов праці.

Так, у першому та другому півріччі поточного року були проведені зазначені заходи на базі департаменту ЖКГ та адміністрації Ленінського району.

Однак, одним із основних показників стану охорони праці є рівень виробничого травматизму. І незважаючи на вищезазначені заходи, протягом звітного періоду у місті під час виконання трудових обов'язків внаслідок допущених порушень вимог безпеки праці трапилися 32 нещасних випадки, в тому числі 5 смертельних та 4 групових.

Аналіз свідчить, що загальновиробничий травматизм у місті за 9 місяців 2014 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшився на 11 випадків. Разом з тим, травматизм зі смертельним наслідком збільшився на 2 випадки, груповий травматизм збільшився на 1 випадок.

В 2 рази зменшився рівень виробничого травматизму в Заводському - (7 проти 14), на 3 випадки в Ленінському (14 проти 17) та Центральному (7 проти 10), в Корабельному районі трапилось на 2 нещасні випадки більше ніж у минулому році(4 проти 2).

Випадки зі смертельним наслідком сталися на таких підприємствах: 1.Дочірне підприємство «Будкомплект» ПАТ «Будівельна фірма «Миколаївбуд».

2. Філія ПАТ «Миколаївський річковий порт АСК « Укррічфлот».

3. ТОВ «Торговий дім «Югелеватор».

4. ТОВ «Вікра».

5. ТОВ БК «ПДСП -10».

Групові нещасні випадки:

1. Миколаївська дирекція УДППЗ «Укрпошта».

2. Миколаївський обласний центр екстренної медичної допомоги та

медицини катастроф.

3. ТОВ МСП «Ніка - Тера».

4.Управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Миколаївській області.

Аналіз останніх років показує, що найбільше працівників травмовано: - в сфері транспорту, зв'язку, торгівлі, закладах освіти та медицини - 47 % від загальної кількості травмованих на виробництві;

- на водному транспорті, будівництві -17 %;

- в машинобудуванні, в галузі харчової промисловості та переробки

сільськогосподарських продуктів, на автомобільному транспорті -36 %.

Згідно законодавства відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування нещасних випадків, а саме: відділенням виконавчої дирекції Фонду у місті Миколаїв.

Аналіз причин виробничого травматизму свідчить що більшість нещасних випадків сталися з організаційних причин. Вони складають 81,1 % від загальної кількості нещасних випадків, з них 48,6% - це порушення трудової і виробничої дисципліни, в тому числі невиконання посадових обов'язків та невиконання інструкцій з охорони праці.

З технічних причин сталося 5,4% нещасних випадків (через конструктивні недоліки, недосконалість, недостатню надійність засобів виробництва).

З психофізіологічних причин сталося 13,5%, в тому числі: 10,8% нещасних випадків через травмування внаслідок протиправних дій інших осіб та 2,7% з інших факторів.

У двох нещасних випадках, які закінчились трагічно, постраждалі знаходились у стані алкогольного сп'яніння. Один на дочірньому підприємстві «Будкомплект» ПАТ «Будівельна фірма «Миколаївбуд», другий - на філії ПАТ «Миколаївський річковий порт АСК «Укррічфлот».

В позитивному плані, де в поточному році (станом на 01.10.2014) спрацювали без травм можна відзначити такі підприємства, як:

- Державне підприємство «Миколаївський морський торгівельний порт»;

- ПАТ «Завод «Екватор»;

- ПАТ «САН ІнБев Україна»

Державне підприємство «НАРП» та ін. Завдяки злагодженій роботі служби охорони праці, керівництва структурних підрозділів, профспілкового комітету на багаточисельному державному підприємстві НВКГ «Зоря - Машпроект» за останні роки кількість нещасних випадків скоротилось вдвічі (3 проти 6 в минулому році). На даному підприємстві в поточному році за 9 міс. не допущено смертельних та групових нещасних випадків.

Також три нещасні випадки відбулися на УДПЗ «Укрпошта», з них 1 груповий, в якому постраждало 3 працівника, миколаївському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Два нещасні випадки відбулися на ТОВ СП «Нібулон». На підприємствах комунальної власності протягом 9 місяців поточного року зареєстровано 3 випадки травмування, що на 5 випадків, менше ніж за аналогічний період минулого року (3 проти 8). Нещасні випадки в комунальній сфері були допущені в результаті падінь, через особисту необережність працюючих, порушень інструкцій з охорони праці та організаційні причини.

ЖКП «Південь» - 1 випадок (напад на бухгалтера при обході боржників);

Миколаївська ЗОШ № 57 - 1 випадок (напад на сторожа в нічний час в період чергування);

Комунальне підприємство «Миколаївводоканал» - 1 випадок (падіння при виході зі службового автомобіля).

З метою покращення ситуації в сфері малого та середнього бізнесу, фахівці управління праці організували та прийняли участь у проведенні розширеного семінару - наради з питань охорони та умов праці за участю представників управління Держгірпромнагляду, обласного управління та міського відділення дирекцій Фонду соціального страхування нещасних випадків на виробництві, облпрофспілки, який уже традиційно відбувається в приміщенні адміністрації Ленінського району.

Значна увага приділяється створенню та ефективності Служб охорони праці, які повинні в повному обсязі виконувати покладені на них обов'язки і продуктивно займатися безпекою праці на своєму підприємстві. При перевірках підприємств міста, які проводились до серпня поточного року, у кожному приписі головних спеціалістів департаменту надавалися зауваження до дії або вдосконалення системи управління охороною праці на підприємстві.

За звітний період перевірено 123 підприємства міста щодо виконання законодавчих актів з охорони праці. На цих підприємствах виявлено 317 порушень та недоліків з питань створення безпечних та нешкідливих умов праці, надано 123 приписи щодо усунення недоліків, встановлені терміни виконання, здійснюється контроль.

За станом на 01.10.2014 року у місті існує 290 підприємств, на яких зареєстровано 11494 робочих місця зі шкідливими та важкими умовами

праці, які підлягають атестації, з них атестовано 11125 робочих місць, що складає 96,8 % (на 0,1 % більше ніж за аналогічний період минулого року). Це один з кращих показників області.

Залишається не атестованими 369 або 3,2 % робочих місць за умовами праці, які не провели вказану роботу, що за цих умов позбавляє працівників права на отримання пільг та компенсацій з наступних причин:

- відсутності обсягів робіт - 3% (ДП «Суднобудівний завод ім.61 комунара», ТОВ «Автомагістраль», ТДВ «Миколаївбудмеханізація», ПП БФ «Глиноземпромбуд») та ін.;

відсутності фінансування - 0,2 % (Миколаївська обласна спеціалізована дитяча лікарня, Державний комплекс соціальної реабілітації дітей -інвалідів) та ін.

Протягом 2014 року перевірено 159 підприємств міста з питань умов праці, надання пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці та виконання графіків проведення атестації робочих місць. За результатами перевірок складено 159 актів з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3313
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1137461

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"