Оголошення
дислокация
Map
Головна пенсії учасникам АТО

atoПенсійне забезпечення осіб, які брали участь в АТО

Управління Пенсійного фонду України в Корабельному районі м. Миколаєва, надає роз'яснення на деякі питання, які стосуються категорії осіб, які приймали участь в АТО, та членів їх сімей, які звертаються до органів Фонду.

1. Якщо звертаються УЧАСНИКИ АТО, які вже є пенсіонерами:

- виплата військових пенсій на час призову по мобілізації не припиняється, є можливість проведення її перерахунку після повторного звільнення з військової служби;

- на весь період служби (роботи на посадах) у силових відомствах – виплата призначеної пенсії проводиться в повному обсязі (згідно п.3 Прикінцевих положень Закону № 213).

2. У разі якщо звертаються ЧЛЕНИ СІМЕЙ УЧАСНИКІВ АТО, які були пенсіонерами:

Якщо годувальник отримував військову пенсію – право визначати по військовому закону, оскільки більш пільгові умови щодо визначення статусу утриманців та розмірів пенсій.

Якщо отримував трудову пенсію, але мав статус військовослужбовця (крім військовослужбовців строкової служби) – визначати право та розмір в районному управлінні (щоб визначити, де розмір вище) та радити звертатись до військкомату для підготовки комплекту документів.

3. УЧАСНИКИ АТО, не пенсіонери, ТА ЧЛЕНИ ЇХ СІМЕЙ:

При зверненні за призначення пенсії осіб, яких було призвано по мобілізації на особливий період, а також членів сімей таких осіб, які звертаються за призначенням пенсії у разі втрати годувальника, необхідно визначати доцільність призначення пенсії за тим чи іншим Законом («Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» або «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

- вибір закону завжди визначає статус годувальника. Якщо годувальник мав право на пенсійне забезпечення в кількох законах – то підказуємо вибір з точки зору доцільності – де розмір вище. Але у всіх випадках - у військовому законі – визначати статус військовослужбовця, в ЗДПС обов'язкова наявність страхового стажу.

ХТО Є УТРИМАНЦЕМ.

1. У разі коли призначається пенсія у зв'язку з втратою годувальника сім'ї, в якій є діти до 8-ми річного віку, необхідно аналізувати право матері (дружини годувальника) на отримання пенсії.

За загальним Законом таким правом користуються дружини померлого (загиблого) годувальника, які зайняті доглядом за дітьми померлого, які не досягли 8 річного віку, і не працюють.

За військовим Законом такі пенсії призначаються дружині, яка зайнята доглядом за дітьми загиблого (померлого внаслідок причин), які не досягли 8 років незалежно від факту роботи.

«Дружина (чоловік) годувальника, померлого внаслідок причин, зазначених в пункті «а» статті 20 цього Закону, незалежно від того, працює вона (він) чи ні, має право на пенсію в разі втрати годувальника.

ПРИЧИНИ - внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

У всіх випадках необхідно аналізувати право батьків на отримання пенсії в разі втрати годувальника.

2. За військовим Законом правом на призначення пенсії в разі втрати годувальника, за 5 років до досягнення віку, встановленого статтею 26 загального Закону, користуються батьки та дружини військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти в період проходження військової служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні службових обов'язків. При цьому необхідно враховувати поетапне підвищення пенсійного віку жінкам.

3. РОЗМІРИ ПЕНСІЙ

- мінімальна пенсія в разі втрати годувальника на 1-го непрацездатного члена сім'ї за загальним Законом становить 949 грн., а за військовим – 1 898.

4. СТРОКИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

Членам сім'ї загиблих (померлих), в яких право на пенсію виникло з моменту смерті годувальника, така пенсія призначається утриманцям, в тому числі батькам і дружині з дати смерті померлого (загиблого) годувальника, але не раніше того дня, по який йому сплачено грошове забезпечення.

УВАГА!! Згідно Закону «Про військовий обов'язок та військову службу» резервіст – військовозобов'язаний, не військовослужбовець. При зверненні за призначенням пенсії резервістів необхідно уважно аналізувати документи, оскільки за певних умов резервіст може набути статус військовослужбовця (якщо припинено дій контракту про проходження служби в резерві та зараховано на військову службу).

Правовий статус може змінитись після внесення змін до законодавства.

Є законопроект, яким передбачено надання права на зниження пенсійного віку при призначенні пенсій за віком по п.3 Прикінцевих положень закону 1058 військовослужбовцям, які брали участь в АТО та членам їх сімей.

Адміністрація управління Пенсійного фонду України в Корабельному районі м. Миколаєва

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3313
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1136964

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"