Оголошення
дислокация
Map
Головна служба дети 17-07-18

sluzhba_detiОстаннім часом почастішали випадки неналежного виконання батьками своїх обов'язків щодо утримання своїх дітей.

Ця проблема набула масового поширення, що спричиняє збільшенню нещасних випадків з дітьми, втягнення їх до протиправної діяльності та конфлікту з законом.

Детальніше щодо адміністративної та кримінальної відповідальності батьків за неналежне виховання дітей служба у справах дітей адміністрації Корабельного району Миколаївської міської ради, в черговий раз, нагадує:

Права та обов'язки батьків щодо виховання дітей закріплені в Конституції України, Сімейному кодексі України, Законі України «Про охорону дитинства».

Правова регламентація прав та обов'язків батьків передбачає покладення на кожного з них однакової відповідальності за виховання, навчання і розвиток дитини, незалежно від того проживають вони разом, чи окремо, оскільки обов'язок здійснювати належне виховання та нагляд за малолітнім є рівним для обох з них.

Тому неналежне виховання малолітнього – це правопорушення батьків і, як наслідок, настання відповідальності.

Законодавство передбачає відповідальність батьків за неналежне виховання дітей.

Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Але батьки несуть адміністративну відповідальність не лише за неналежне виховання дітей.

Так, стаття 180 КУпАП встановлює, що доведення неповнолітнього до стану сп'яніння батьками неповнолітнього, або особами, які їх замінюють, іншими особами тягне за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 166 КК України передбачає, що злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов'язків з догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі терміном від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Під неналежним вихованням варто розуміти свідомі дії та вчинки  батьків, які сприяли вчиненню їхньою малолітньою дитиною правопорушення. Тобто до моменту заподіяння шкоди, навіть якщо діяння неповнолітніх осіб були і неправомірними, у випадку відсутності скарг та претензій відповідальність не настає.

Окрім відповідальності за неналежне виховання дітей, Кримінальний кодекс України містить статті, які також передбачають відповідальність батьків та осіб, що їх замінюють за різні види злочинів проти дітей:

ст. 150-1 «Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом»

ст. 155 «Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості»

ст. 156 «Розбещення неповнолітніх»

ст. 164 «Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей»

ст. 167 «Зловживання опікунськими правами»

ст. 304 «Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність»

ст. 323 «Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу».

Наслідком систематичного та злісного невиконання батьками своїх обов'язків є позбавлення батьківських прав.

Шановні батьки! Пам'ятайте, що саме Ви несете відповідальність за життя і здоров'я Вашої дитини!

Знайте, що любов та взаєморозуміння потрібні кожній дитині, інакше їй ніколи не стати повноцінною дорослою людиною. Любов - це найнадійніший фундамент спокійного дитинства. Якщо це розуміють дорослі, дитина виростає доброю i щедрою людиною.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3300
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1131253

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"