Оголошення
дислокация
Map
Головна 28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року в нашій державі офіційно встановлено День охорони праці, що має відзначатися щорічно 28 квітня у Всесвітній день охорони праці.

Мета заходу – привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання та громадських організацій до вирішення питань охорони праці, забезпечення реалізації конституційних прав громадян на належні, здорові та безпечні умови праці, надання всебічної підтримки потерпілим на виробництві працівникам, вшанування пам'яті загиблих.

У 2019році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом: «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Органам влади, профспілковим організаціям, роботодавцям, керівникам і працівникам підприємств, установ та організацій рекомендовано звернути свою увагу на необхідність пристосовуватися до мінливих обставин, забезпечити ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці, створити ефективно ризикоорієнтовану систему управління охороною праці.

Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об'єктивним підгрунтям для здійснення аналізу всіх аспектів травматизму й розроблення фахівцями заходів з профілактики на рівні підприємств, регіонів і держави.

Вітовське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України відповідно до вимог ст.50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» здійснює реалізацію одного із основних своїх завдань – проведення профілактичних заходів по запобіганню нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які направлені на усунення шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

Ця робота ведеться в тісній співпраці з органами державного управління, управліннями праці та соціального захисту населення, управлінням Держпраці у Миколаївській області, нашими соціальними партнерами: профспілками, роботодавцями.

Ситуації  стану виробничого травматизму не дає нам право на спокій, заставляє зробити висновок, що не все робиться щоб забезпечити ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці.

Так протягом  2018 року  на  підриємствах, організаціях та установах Вітовського та Снігурівського районів Миколаївської області, Корабельного району м. Миколаєва сталося 20 нещасних випадків, із них пов'язані з виробництвом 15, в результаті яких 7 працівників отримали стійку втрату працездатності, один працівник загинув.

В порівнянні в 2017 році сталося 9 нещасних випадків пов'язаних з виробництвом, травми отримали 9 працівників, один працівник загинув.

По видам подій нещасних випадків, що сталися в 2018 році на першому місці є події : падіння потерпілих- 6 нещасних випадків (майже половина від загальної кількості), пригоди на транспорті – 4, дія предметів та деталей, що рухаються -3; дія підвищегних температур та травмування іншими особами – по одному нещасному випадку.

По причинам нещасних випадків -  більшість  нещасних випадків сталося по організаційним причинам  -  93%) основні із яких є:

- порушення трудової і виробничої дисципліни через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов'язків – 12  н/в;

-  порушення правил безпеки руху – 2.

Найбільш травмонебезпечним підприємством є підприємство ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», на якому сталося в минулому році 5 нещасних випадків

Всі нещасні випадки, випадки професійних захворювань розслідуються тільки за участю представників Вітовського відділення Фонду. Під час розслідування аналізуються причини нещасних випадків, по кожному із них розроблені заходи по усунення причин нещасного випадку, недопущенню їх в майбутньому. Своєчасність проведення розслідування сприяє забезпеченню потерпілим на виробництві гарантованого державою соціального захисту, підвищує якість та ефективність соціальних послуг. Якщо працівник отримав травму, то він потребує негайного вирішення ряду питань, термінового втручання Фонду, бо потерпілому необхідні кошти на покупку ліків та інші витрати.

За несвоєчасне надання повідомлення про нещасний випадок на виробництві до адміністративної відповідальності в 2018 році притягнуто двох  керівників підприємств.

Успішна привентивна діяльність по попередженню виробничого травматизму потребує глибокого знання виробничої ситуації на кожному підприємстві, всебічного аналізу умов праці, ретельного вивчення видів і причин нещасних випадків, типових небезпек, соціальної структури і фахового складу трудового колективу.

Працівники Відділення є помічниками, радниками і консультантами страхувальників. Тому вони часто відвідують підприємства, бувають в трудових колективах, вивчають стан безпеки праці безпосередньо знаходячись на виробництві.

Для пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці  використовуються такі методи роботи, як надання страхувальникам і застрахованим особам консультацій та проведення інформаційно-роз'яснювальної  роботи.

Перш за все до них доводяться вимоги існуючого законодавства про охорону праці, про соціальний захист, про відповідальність за порушення нормативних актів з охорони праці, аналіз стану травматизму.

Надаються консультації, проводяться семінари-навчання для фахівців з охорони праці, надається допомога по впровадженню прогресивних систем охорони праці, в розробці профілактичних заходів, нормативних документів, в організації навчання з охорони праці, пропагандується досвід роботи кращих підприємств.

Вектор реформування сфери безпеки та гігієни праці передбачає докорінні зміни в підходах до управління охороною праці.

Зважаючи на важливість забезпечення створення та ефективного функціонування системи управління на кожному підприємстві, звертаємось до всіх керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, профспілкових організацій із закликом забезпечити виконання вимог Закону України «Про охорону праці» щодо необхідності впровадження системи управління охороною праці, використати досвід кращих підприємств таких як: ПСП «Агрофірма «Роднічок», ТОВ «Сервісний центр «Металург», СМП «Ніка Тера»,   ДП «Стивідорна компанія «Ольвія».

Приватне сільськогосподарське підприємство «Агрофірма «Роднічок», яке є провідним сільськогосподарським господарством, з високою культурою виробництва,  прийняло участь у Всеукраїнському огляді-конкурсі на присвоєння звання «Краще підприємство з охорони праці» у 2018 році і за результатами роботи визнано кращим в категорії: «від 250 працівників», «Виробництво продовольчих товарів».

Вищеназвані підприємства сертифіковані відповідно з вимогами сучасних стандартів: ISO 14001, OHSAS 18001, що дозволяє їм  здійснювати вичерпний контроль над факторами виробничих і професійних ризиків, підтримувати на високому рівні гігієну параці, та безпеку на робочих місцях.

Організаційний комітет з підготовки та проведення у 2019 році заходів з нагоди дня охорони праці в Україні закликав всіх роботодавців проаналізувати організацію своєї роботи  по створенню безпечних та здорових умов праці,  вжити вичерпних заходів, які дадуть змогу запобігати нещасним випадкам і професійним захворюванням не лише 28 квітня, але й впродовж всього року.

Дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки стане запорукою збереження найціннішого – людського життя, що дасть змогу дітям рости у повноцінних сім'ях і бути щасливими.

Начальник відділення О.М. Куфедчук

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3310
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1135296

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"