Оголошення
дислокация
Map
Головна ДПІ 03-10-19

dfsЯк оподатковуються витрати на придбання освіти для працівника?

Відповідно до ст.2 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Згідно із ст.24 КЗпП при укладенні трудового договору у випадках, передбачених законодавством, громадянин зобов'язаний подати документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію). Тобто, у разі прийняття на роботу, яка потребує спеціальних знань, громадянин подає документ про освіту, яка відповідає вимогам до освіти та кваліфікації, кваліфікаційними характеристиками професій працівників.

Статтею 8 Закону України від 5 вересня 2017 року №2145 «Про освіту» (далі – Закон №2145) встановлено, що формальна освіта - це освіта, яка здобувається за освітніми програмами відповідно до визначених законодавством рівнів освіти, галузей знань, спеціальностей і передбачає досягнення здобувачами освіти визначених стандартами освіти результатів навчання відповідного рівня освіти та здобуття кваліфікацій, що визнаються державою. Згідно зі ст.4 Закону України від 01.07.2014 №1556 «Про вищу освіту» кожен має право на вищу освіту.

Відповідно до ст. 6 Закону України від 12 січня 2012 року №4312 «Про професійний розвиток працівників» організація професійного навчання працівників здійснюється роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства.

Професійне навчання працівників здійснюється у роботодавця, на договірній основі у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях. За результатами формального навчання видається документ про освіту встановленого зразка.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно до п.163.1 ст.163 ПКУ об'єктом оподаткування фізичної особи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання), іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Статтею 165 ПКУ встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п.165.1.21 п.165.1 ст.165 ПКУ).

При цьому, законодавством не встановлено обмежень щодо терміну, за який роботодавець має право здійснити оплату за навчання найманого працівника.

Тобто, якщо юридична особа-роботодавець сплатила на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку свого працівника однією сумою в поточному році за весь період навчання, який складається з декількох років, при цьому її розмір не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, то сплачена роботодавцем сума не оподатковується.

*******

Шановні громадяни, якщо вам стали відомі факти порушення трудового законодавства звертайтеся до ГУ ДПС у Миколаївській області

Головне управління ДПС у Миколаївській області повідомляє, що заробітна плата «у конвертах» є серйозною проблемою у наповненні державного, місцевого бюджетів та державних соціальних фондів, а також позбавляє працівників гідної пенсії у майбутньому. Намагаючись отримати прибуток з найменшими витратами та користуючись напруженістю на ринку праці, деякі з підприємців використовують працю найманих працівників і «забувають» належним чином оформити трудові угоди. При цьому, наймані працівники, що погоджуються на такі умови оплати праці усвідомлено позбавляють себе соціальних гарантій.

Таким чином роботодавці позбавляють робітників права на оплату за тимчасову непрацездатність, допомогу по вагітності та пологах, виплату допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, одержання гідної пенсії тощо.

Шановні громадяни, влаштовуючись на роботу, необхідно цікавитись не лише розміром зарплати, але й коштами, які будуть перераховуватись до бюджету. Погодившись на «компроміс» щодо виплати зарплати «у конвертах» ви сприяєте розвитку тіньових схем та позбавляєте себе соціального захисту.

Головне управління ДПС у Миколаївській області звертається з проханням до громадян повідомляти про факти виплати заробітної плати «у конвертах». Адже, подолання цього ганебного явища сприятиме виходу бізнесу з «тіні», додатковому фінансуванню бюджетної сфери та соціальних програм.

*******

До місцевих скарбниць Миколаївщини забезпечено майже 4,9 млрд гривень

За 9 місяців 2019 року ДПС Миколаївщини зібрано до місцевих бюджетів майже 4,9 млрд грн податків і зборів.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Дмитро Прокоф'єв, надходження до місцевих скарбниць у січні – вересні 2019 року, у порівнянні з відповідним періодом 2018 року зросли майже на 820 млн грн, або на 20,3 відсотки.

Традиційно, основним джерелом наповнення місцевих скарбниць Миколаївщини є податок на доходи фізичних осіб, якого за дев'ять місяців 2019 року надійшло 3,3 млрд грн, що на 567 млн грн, або на 21,1 відс. більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

У січні - вересні 2019 року від представників малого і середнього підприємництва до місцевих бюджетів забезпечено понад 565 млн грн єдиного податку, що на 92,8 млн грн, або на 19,7 відс. більше, ніж в аналогічному періоді 2018 року. У результаті оподаткування земельних ділянок, до місцевих бюджетів зібрано 646,7 млн грн, що на 103 млн грн, або на 18,9 відс. більше, ніж у аналогічному періоді 2018 року.

Крім того, за 9 місяців 2019 року до місцевих бюджетів Миколаївської області мобілізовано 100,3 млн грн податку на прибуток, 121,4 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 78,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, 41,8 млн грн рентної плати за використання природних ресурсів, 20 млн грн екологічного податку та 18,9 млн грн плати за ліцензії.

«Від рівня бюджетної дисципліни суб'єктів господарювання Миколаївщини залежить і фінансова самодостатність регіону. Значна частина сплачених податків залишається «на місцях» і розподіляється органами місцевого самоврядування на потреби територіальних громад», - зазначив Дмитро Прокоф'єв.

Головне управління ДПС у Миколаївській області

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3300
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1131229

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"