Оголошення
дислокация
Map
Головна реорганізація бібліотек

biblio

Реорганізація бібліотечних мереж міста

Чи є потреба сьогодні в бібліотеці? Чи користується попитом паперова книга? Чи бути бібліотеці завтра? На всі ці питання відповідь одна: так. Але сучасна бібліотека має бути не просто храмом книги, а й мультикультурним центром, орієнтованим на сімейне читання, на сімейне дозвілля. Саме ця ідея лежить в основі реорганізації бібліотечних мереж міста – дорослої та дитячої, що має відбутися найближчим часом. Більше ‒ за посиланням: https://cutt.ly/79bRthz

Сьогодні в Миколаєві існує дві бібліотечні системи. Центральна міська бібліотека ім. М. Кропивницького та двадцять одна її філія – для дорослих. І дитяча – Центральна міська бібліотека ім. Ш. Кобера і В. Хоменка з десятьма філіями. Протягом останніх років в багатьох містах України відбулося злиття двох систем в одну. Це дозволяє не тільки більш раціонально використовувати кошти громади на утримання бібліотек, а й організувати по-новому в них роботу. Процес орієнтований на створення центрів сімейного дозвілля. Сучасні бібліотеки мають бути привабливими для всієї родини. Читання має знову стати доброю звичкою і для дорослих, і для дітей.

У Миколаєві планується створення мережі, в якій будуть центральна бібліотека і 23 філії. Практично в кожній з них працюватимуть відділи для дітей, юнацтва і дорослих. Деякі з філій збережуть своє спрямування. Наприклад, перепрофілюванню не підлягатиме Центральна бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка. Вона і надалі обслуговуватиме в першу чергу дітей, втім за бажанням надаватиме послуги і дорослим. Як це вже і відбувається сьогодні. Саме так філії з «дорослої» системи наразі мають абонементи для дітей, «дитячі куточки», проводять заходи для шкільної аудиторії. Особливо у віддалених районах міста.

На жаль під чай війни обидві системи втратили і деяких своїх працівників. Люди опинилися за межами міста і країни. Природньо, знайшли собі нову роботу, опанували нові навички. Але в обох філіях залишилося чимало тих, хто працював і продовжує працювати на високому професійному рівні. По-хорошому консервативне середовище бібліотекарів продовжує розвиватися, шукати нові форми роботи, створювати нові смисли. Цей професійний «костяк» буде збережено, і він продовжить розбудову нової мережі.

Об'єднання двох систем в одну дозволить створити більш потужну методичну базу, удосконалити бібліографічну роботу, більш раціонально формувати фонди. Адже сьогодні це також надзвичайно актуальне питання. Бібліотеки прибирають зі своїх полиць «літературне сміття», спрямоване на глорифікацію сусідньої країни-агресора. Натомість не можна припустити суттєвого зменшення кількості книг в мережі. Це може призвести до втрати рівня заробітної плати і зниженню життєвих стандартів самих бібліотечних працівників. Триває актуалізація наявних книжкових фондів, а разом з цим напрацьовується нове бачення формування фондів, переважно з україномовної і української літератури.

Ще одне важливе питання – комфорту і зручності перебування у бібліотеках користувачів. Частина філій обох систем розташована в морально і фізично застарілих приміщеннях, з відсутністю нормального опалення і водопостачання. Частина постраждала під час воєнних дій рф. Тому постало актуальне питання щодо доцільності утримання приміщень, які не підлягають відновленню чи осучасненню.

Мета сьогоднішнього процесу – перетворити бібліотеки міста на сучасні простори, що надаватимуть різні послуги, в центрі яких незмінно стоятиме книга. Простори, які радо прийматимуть всю родину. Бібліотека має стати мультикультурним закладом, відвідувати який модно і важливо.

З'явилися питання – за роз'ясненнями звертайтеся до дирекцій центральних бібліотек, Центральної бібліотеки ім.М.Л.Кропивницького та Центральної бібліотеки ім Ш.Кобера і В.Хоменка.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3300
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1131168

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"