Головна Про внесення змін до Постанови КМУ № 305 від 24 березня 2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Про внесення змін до Постанови КМУ № 305 від 24 березня 2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану.  Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Яких саме закладів стосуються зміни:

- заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти

- дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

- дитячі заклади сфери соціального захисту.

Основні оновлення:

визначено, що примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені відповідними Додатками до норм споживання, та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування;

збільшена норма порції овочів для учнів старше 11 років, збільшена кількість порцій картоплі, злакових, зернових, бобових на тиждень при організації одноразового харчування учнів (обіди);

зазначена можливість включати перші страви до складу обідів;

змінено вимоги до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі,

зазначено, що обід може починатися з 11 години 30 хв,

для дітей з лактазною недостатністю передбачено безлактозні молочні продукти;

зазначено, що у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом);

оновлено порядок організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;

засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування;

передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим;

удосконалено вимоги до матеріально-технічного оснащення харчоблоків, передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.

Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.

Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.

Звертаємо увагу керівників управлінь, відділів освіти територіальних громад області, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.

Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.

Ознайомитися з Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 можна на Офіційному порталі Верховної Ради України – zakon.rada.gov.ua

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Пользователи : 2
Статьи : 3598
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1405798

 

 

 

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

 

 

 

тел. +380512600271, факс +380512600259

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"