Йододефіцит у дітей
Щороку 21 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з йод дефіцитними захворюваннями. Його мета — привернути увагу суспільства до проблеми нестачі йоду в організмі, що є однією з найпоширеніших причин порушення здоров’я населення у світі.
Йод — це важливий мікроелемент, необхідний для нормальної роботи щитоподібної залози. Вона виробляє гормони, які регулюють обмін речовин, забезпечують енергетичний баланс, ріст і розвиток організму, а також роботу нервової системи.
Йододефіцит у дітей є значною проблемою, яка проявляється у високій поширеності захворювань щитоподібної залози, таких як дифузний зоб.
Недостатнє споживання йоду може призвести до:
збільшення щитоподібної залози (зобу);
порушення обміну речовин і гормонального балансу;
зниження працездатності, концентрації уваги, пам’яті;
затримки росту та розумового розвитку.
Профілактика
Організм дитини не виробляє йод самостійно, тому він має надходити з їжею. Найефективнішим і найдоступнішим способом профілактики є щоденне вживання йодованої солі. Важливо знати рекомендовані норми споживання йоду: для дітей 6-12 років це 120 мкг на добу. Окрім йодованої солі, важливо включати до раціону дитини продукти, багаті на йод:
морську рибу (оселедець, тріску, скумбрію, хек);
морепродукти (кальмари, креветки, морську капусту);
молоко, яйця, сири;
овочі і фрукти, вирощені у прибережних регіонах.
Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводяться інформаційні кампанії, підтримується використання йодованої солі у закладах освіти, проводиться роз’яснювальна робота щодо профілактики йододефіцитних захворювань серед населення.
Пам’ятайте: регулярне споживання йодованих продуктів — це простий, безпечний і ефективний спосіб зберегти здоров’я всієї родини, забезпечити повноцінний розвиток дітей і підтримати активність у дорослому віці!
Йододефіцит у дітей



