Головна До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів.

До відома операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів

Наразі в регіонах України відбуваються віялові відключення систем електропостачання, що, в свою чергу, впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів, тому операторам ринку необхідно створити належні умови для зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів.

Для забезпечення безперервності виробничих процесів і збереження якості продукції підприємства впроваджують комплексні рішення.

Основні виклики:

- розрив «температурного ланцюжка»: відсутність електроенергії на тривалий час призводить до зупинки холодильних і морозильних установок. Це порушує ланцюжок виробництва, транспортування та зберігання, що загрожує псуванням продукції;

- втрата продукції: через неможливість підтримувати потрібну температуру великі обсяги сировини та готової продукції можуть бути зіпсовані;

- збої у виробничих процесах: без електрики зупиняється все обладнання, включаючи лінії пакування, автоматизовані системи та інше критично важливе устаткування;

- проблеми з водопостачанням: на багатьох підприємствах для дотримання санітарних нормі технічних процесів потрібне стабільне водопостачання, яке також може залежати від електрики;

-  дотримання стандартів безпечності: навіть під час блекаутів виробники зобов'язані забезпечувати належні умови, щоб продукти залишалися безпечними для споживання.  У разі порушення температурних режимів такі продукти не підлягають подальшій реалізації.

Заходи для забезпечення безперервності.

Для мінімізації ризиків та адаптації до умов блекауту виробники впроваджують такі рішення:

1) генератори та альтернативні джерела живлення: більшість підприємств встановлюють дизельні чи бензинові генератори, а деякі — потужніші газові установки, щоб забезпечити безперервне енергопостачання ключових виробничих етапів, зокрема холодильного обладнання;

2) адаптація до графіків відключень: підприємства розробляють плани роботи з урахуванням прогнозованих графіків відключень електроенергії. Виробничі цикли, що потребують багато енергії, планують на періоди, коли подача електрики є стабільною;

3) посилений контроль за умовами зберігання: під час відключень працівники постійно контролюють температуру в холодильниках і морозильних камерах. Використання термометрів допомагає визначити, чи залишається продукція безпечною;

4) зменшення обсягів виробництва: під час масованих блекаутів підприємства можуть тимчасово скорочувати обсяги виробництва, щоб уникнути втрат продукції, яку неможливо зберегти;

5) віддалено технології безперервного моніторингу: впровадження систем, що дозволяють стежити за температурним режимом і станом обладнання, навіть за відсутності електрики на виробництві;

6) дотримання санітарних норм: забезпечення гігієни персоналу та дезінфекції робочих поверхонь навіть за обмеженого водопостачання.

Принагідно, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, наголошує про обов'язки операторів ринку харчових продуктів щодо дотримання законодавства про харчові продукти, зокрема, в частині дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, та дотримання температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Пользователи : 2
Статьи : 3598
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1405832

 

 

 

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

 

 

 

тел. +380512600271, факс +380512600259

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"