Оголошення
дислокация
Map
Головна Звіт – справа не другорядна Пенсійний

pensЗвіт – справа не другорядна

У відповідності до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у 2011 році на базі авторизованої системи персоніфікованого обліку відомостей, яка діяла в Україні з середини 2000 року, створений Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування. З 1 жовтня 2013 року функції ведення Реєстру застрахованих осіб у складі цього Державного реєстру покладені на органи Пенсійного фонду України.

Відповідно до чинного Порядку обміну інформацією між Пенсійним фондом України та Міністерством доходів і зборів України, Пенсійний фонд щоденно отримує відомості зі звітності платників (страхувальників) щодо застрахованих осіб і сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Аналізуючи отриману інформацію спеціалісти Пенсійного фонду стикаються з низкою недоліків (помилок).

Територіальні органи Пенсійного фонду України спільно з органами доходів і зборів у співпраці зі страхувальниками проводять роботу над виправленням такого становища, тому що сума єдиного внеску в помилкових звітах не розносяться персональними обліковими картками застрахованих осіб, що безпосередньо негативно впливає на обчислення іх страхового стажу.

Типовими помилками страхувальників є некоректне відображення сум та періодів по листкам непрацездатності або нарахування та відображення сум відпускних за поточний та на майбутній періоди. Сьогодні дуже актуальне питання щодо відображення інформації про осіб, які призвані або мобілізовані на військову службу на особливий період.

Наслідками помилкових звітів є, насамперед, не занесення інформації про страховий стаж, заробіток, трудові відносини, пільговий стаж по особі до персональної облікової картки застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб, яка зберігається в Пенсійному фонді України протягом усього життя особи, а після її смерті – протягом 75 років на паперових та/або електронних носіях. А відсутність цієї інформації не дає права на підтвердження участі застрахованої особи в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування і використання інформації для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та пенсій.

Не зважаючи на те, що функцію прийому звітності покладено на органи доходів і зборів, Пенсійний фонд продовжує займатися обробкою всієї звітності, що надходить від платників єдиного внеску. Програмними засобами Пенсійного фонду контролюється звіт, встановлюється правильність поданого звіту, здійснюється моніторинг помилкових звітів, на центральному рівні відбувається інформаційна взаємодія з Міндоходів.

Пенсійний фонд стурбований ситуацією з подання до реєстру застрахованих осіб некоректних відомостей щодо фізичних осіб-підприємців, яка виникла на етапі введення звітів цих платників єдиного внеску до Міндоходів. Причина некоректного відображення відомостей полягає в тому, що при опрацюванні звітності працівниками органів доходів і зборів інформація, яка міститься в таблицях звітності в полі «Прізвище, ім'я по батькові», вноситься з помилками.

Іноді страхувальника аби уникнути виявлення недоїмки, подають до органів доходів і зборів звіт, що не відповідає бухгалтерській звітності, а саме не відображає нарахування єдиного внеску. Такий звіт не містить необхідних таблиць, що стосуються застрахованих осіб. Чинним порядком передбачено, що такий звіт не є звітом і вважається таким, що не подавався. Проте в тих випадках, коли органи доходів і зборів зазначений звіт «зараховують», застраховані особи втрачаючи періоди страхового стажу.

Платники здійснюють діяльність, використовують найманих працівників, з обліку з держаної реєстрації не зняті, звіти за минулі періоди всі подавали. За певний період вони подають так звані «нульові» звіти, а через деякий час «донараховують» заробітну плату, що з точки зору бухгалтерського обліку та фінансової звітності є не бездоганним «явищем». В деяких випадках це стосується страхувальників, у яких працюють декілька сотень застрахованих осіб. Завдання органів Пенсійного фонду в цій частині залишаються звичними – з платниками (страхувальниками) проводити роботу, пояснюючи, до яких негативних наслідків призводять такі методи боротьби з недоїмкою, коли працівники – застраховані особи абсолютно безпідставно втрачають періоди страхового стажу.

Підсумовуючи, зазначимо, що одним із важливих завдань на сьогодні для територіальних органів ПФУ залишається формування та ведення обліку осіб у реєстрі застрахованих осіб, їх ідентифікація у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. При цьому, як і раніше, маємо постійно роз'яснювати страхувальникам, що заповнення таблиць звітності, що стосується потреб ведення реєстру застрахованих осіб, - справа не другорядна, коли йдеться про повне зарахування страхового стажу працівників та визначення належних їм соціальних виплат.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3315
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1138037

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"