Оголошення
дислокация
Map
Головна Реалізація права на призначення пенсії на пільгових умовах.

pens

Реалізація права на призначення пенсії на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV - пенсії застрахованим особам, які працюють на підземних роботах, на роботах з особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 та за результатами атестаційних робочих місць, призначають за нормами цього Закону у разі досягнення пенсійного віку, та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-ХІІ.

Згідно зі статтею 13 Закону № 1788 право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими і важкими умовами праці, за Списками № 1 та № 2, затвердженими Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць.

Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є:

- наявність професії (посади) та виробництва у відповідному Списку;

- підтвердження шкідливих умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (тобто не менше 80% робочого часу, встановленого для даного виробництва).

Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах.

Окремо слід звернути увагу на те, що видача довідок, які підтверджують особливий характер та умови праці претендента на призначення пенсії на пільгових умовах, проводиться виключно адміністрацією підприємства на якому працював громадянин.

Відповідно до ст. 49 КЗпП, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Відмова підприємства робітнику від видачі будь-яких документів, що характеризують умови або характер його праці, відомості про його заробітну плату або дані про проведення атестації робочих є протиправною.

Отже, з метою своєчасного та швидкого призначення пенсії на пільгових умовах, управління Пенсійного фонду України в Корабельному районі м.Миколаєва рекомендує майбутнім претендентам на призначення такої пенсії завчасно звернуться до адміністрації підприємств, на яких вони працюють або працювали з метою оформлення необхідних документів.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3315
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1138153

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"