Оголошення
дислокация
Map
Головна Перевірки роботодавців

socalniy-zahistВідділ зайнятості, охорони та умов праці управління праці департаменту праці та соціального захисту населення інформує:

«Перевірки у сфері праці — за новим Порядком і без попередження»

Планових перевірок у сфері праці більше не буде та й сам термін «перевірка» йде у небуття. Замість нього в ужиток вводиться «інспекційне відвідування». Чи повідомляти роботодавця про відвідування — вирішує сам інспектор з огляду на обставини візиту. Відвідин інспектора не уникнути, якщо 30% працівників працюють за цивільно-правовими договорами. І це далеко не повний перелік новацій.

Постановою КМУ від 26.04.2017 № 295 затверджено принципово новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Документ — очікуваний. І навіть — довгоочікуваний. Ще на початку року право перевіряти та штрафувати роботодавців делегували органам місцевого самоврядування.

Утім, за відсутності підзаконного акту про те, як і що перевіряти, ця законодавча новація залишалася на папері. Віднині є і керівництво до дії з питань перевірок, і сила-силенна тих, хто має взяти його на озброєння, — інспектори з праці Держпраці та посадові особи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад. Останні проходитимуть спеціальне навчання, отримуватимуть посвідчення інспектора з праці та право перевіряти, як роботодавці оплачують працю працівників, і виявляти неоформлених — тих, хто працює без трудової книжки.

Слово «перевірка» в контексті контролю за дотриманням закону в сфері праці більше не вживатиметься. На заміну приходить новий термін «інспекційне відвідування».

З-поміж ключових новацій - про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин інспектор праці повідомляє об'єкту відвідування, якщо тільки він не вважатиме, що повідомлення може завдати шкоди інспектуванню.

Визначено підстави для інспекційних відвідувань. Якщо має місце та чи та підстава — інспектування невідворотне.

ДФС та Пенсійний фонд щомісяця інформуватимуть Держпраці про роботодавців, які нараховують зарплату менше за мінімалку або не повідомили про прийняття на роботу.

Також передаватимуть інформацію про роботодавців, у яких збільшилась кількість працюючих на умовах неповного робочого часу або не проводилася індексація.

Інспектор з праці обов'язково прийде й до тих, у кого відбувається скорочення або третина працівників працює за ЦПД.

Права, наразі надані перевіряльникам у сфері праці за новим Порядком контролю, є винятковими.

Інспектори отримали право безперешкодно та без попереднього повідомлення проходити до будь-яких приміщень, в яких використовується наймана праця. Інспектори мають право ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, та отримувати засвідчені роботодавцем копії або витяги.

Інспектори мають право наодинці ставити працівникам запитання, що стосуються законодавства про працю, та отримувати від них усні чи письмові пояснення.

Інспектування дозволено фіксувати на фото чи відеокамеру.

Постанова № 295 визначила, що вважається перешкодами для проведення перевірки. Нагадаємо, що за такі перешкоди роботодавець несе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу розміром 320 000 грн.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3316
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1140008

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"