Оголошення
дислокация
Map
Головна МОБІНГ

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону №7005 від 25.07.2017 «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо запобігання мобінгу)». МОБІНГ – форма психологічного насилля, яка полягає в тривалому та систематичному цькуванні працівника в колективі, психологічному тиску на нього з метою подальшого звільнення.

Законом пропонується імплементувати європейське законодавство та ввести до Кодексу законів про працю, Закону України «Про зайнятість населення» та Кримінального кодексу України поняття мобінг, врегулювати на законодавчому рівні права та гарантії для працівників, які постраждали від проявів мобінгу на робочому місці, а також передбачити кримінальну відповідальність за систематичне застосування елементів мобінгу, наслідком якого є звільнення працівника.

Зокрема, пропонується передбачити, що мобінг може бути причиною розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника. При припиненні трудового договору через мобінг працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. У разі ушкодження здоров'я працівника, причиною якого став мобінг, заподіяна шкода відшкодовується у розмірі понесених витрат на лікування та грошової компенсації моральної шкоди, яка відповідає розміру заробітної плати працівника за час перебування на лікарняному.

Окрім того, пропонується за систематичне порушення прав працівника, шляхом застосування психологічного насилля та інших елементів мобінгу, а також незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв'язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю, карати штрафом від 2 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певного діяльністю на строк до 3–х років, або виправними роботами на строк до 2-х років.

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, караються штрафом від З-х до 5-ти тис. неоподатковуваних мініму­мів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певного діяльністю на строк до 5 років, або виправними роботами на строк до 2-х років, або арештом на строк до 6-ти місяців.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3315
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1138198

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"