Оголошення
дислокация
Map
Головна соц_страх

Вітовське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області інформує

Наша завдання- попередити виробничий травматизм

На сьогоднішній день державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних безпечних і здорових умов праці.

Питання створення безпечних умов праці, профілактика виробничого травматизму та профзахворювань на виробництві були, є і повинні залишатися одними з найважлевіших та актуальних на будь-якому підприємстві. Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється тим, що, незважаючи на заходи, які вживаються роботодавцями, рівень виробничого травматизму на даний час залишається на досить високому рівні, набув тенденцію до зростання.

Успішна привентивна діяльність по попередженню виробничого травматизму потребує глибокого знання виробничої ситуації на кожному підприємстві, всебічно-го аналізу умов праці, ретельного вивчення видів і причин нещасних випадків.

Протягом І півріччя 2019 року на підриємствах, організаціях та установах Вітовського , Снігурівського районів, Корабельного району м. Миколаєва сталося 10 нещасних випадків, що пов'язані з виробництвом, в результаті яких 14 працівників отримали травми.

За аналогічний період 2018року сталося 7 нещасних випадків, в результаті яких постраждало 7 працівників.

Нещасні випадки в поточному році сталися на 8 підприємствах, серед яких найбільш травмонебезпечнм є підприємство ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», де в поточному році сталося 3 нещасні випадки.

В Корабельному районі нещасні випадки сталися на підприємствах: ТОВ «Вік Технології», ТОВ МСП «Ніка Тера», ДП «Стивідорна компанія «Ольвія».

По видам подій нещасних випадків, основними є: падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів(3н/в); падіння потерпілих (2н/в).

По причинам нещасних випадків - Основними є організаційні причини - порушення трудової і виробничої дисципліни: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов'язків. Вони складають 6 нещасних випадків, або 60% від загальної їх кількості. По два нещасних випадків сталися через технічні та психофізіологічні причини.

Аналіз стану травматизму вказує на недостатній контроль керівників підприємств за станом охорони праці.

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Організація робочого місця полягає у виконанні низки заходів, що забезпечують раціональний і безпечний трудовий процес та ефективне використання знарядь і предметів праці, що підвищує продуктивність праці.

Там, де ще не усунені шкідливі умови праці, чинне законодавство передбачає систему компенсацій (додаткова відпустка, підвищення тарифів заробітної плати, забезпечення безкоштовним лікувально-профілактичним харчуванням).

Роботодавець також зобов'язаний проводити за рахунок власних коштів медичні обстеження працівників: попередні - при прийомі на роботу, періодичні - впродовж виробничої діяльності та не допускати працівників до виконання ними трудових обов'язків у випадку медичних протипоказань.

Значну роль в профілактиці виробничого травматизму відіграє якісне навчання працівників з охорони праці, поскільки кожен кожен робітник повинен добре знати і виконувати вимоги нормативно - правових актів з охорони праці, вміти правильно користуватися інструментом, знаряддям на робочому місці, правильно використовувати засоби індивідуального захисту. Не навчений працівник не повинен бути допущений до роботи.

Однак перевірки підприємств показують, що в цьому питанню не все так добре. Є підприємства, де навчання з охорони праці не організоване, керівники та спеціалісти з охорони праці не пройшли навчання в спеціалізованих навчальних закладах, формально проводяться інструктажі з охорони праці.

В поточному році більшість нещасних випадків на виробництві сталися через людський фактор, коли працівники травмуються внаслідок ігнорування ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці, грубо порушуючи інструкції з охорони праці, легковажно поводяться в ситуаціях, що вимагають обережності та уваги.

Стаття 14 Закону України «Про охорону праці» зобов'язує працівника дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту. Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Зважаючи на вище зазначене, варто наголосити, що ніколи не варто нехтувати вимогами безпеки. Роботодавець зобов'язаний належно організувати роботу з охорони праці на підприємстві, а працівник – дотримуватися вимог нормативних актів з охорони праці. В інтересах останнього має бути не лише отримання заробітку, а й турбота за власне життя і здоров'я. На жаль, дехто починає розуміти це лише тоді, коли вже пізно.

 

Mykolrada

vru1

prezident

kmu

decent_vlad

header_bg

dfs

MykolaevOblEnergo

Погода в Николаеве

Пользователи : 2
Статьи : 3315
Ссылки : 6
Просмотры материалов : 1138087

Наші контакти:

54050, Україна, м.Миколаїв,

проспект Богоявленський, 314

тел. (0512) 60-02-71, факс (0512) 60-02-59

Електронна адреса для звернень

[email protected]

znak

Питання "гарячої лінії"